Hundpodden Vår Bästa Vän

Hur kan vi minska stressen i väntrummet hos veterinären och istället skapa en trygg och avslappnad atmosfär för hundarna vid besöket? Vilka metoder och strategier finns för att förebygga och minimera stress hos hundar vid veterinärbesök? Kan man träna och förbereda sin hund hemma för att förbättra hundens upplevelse?

I detta avsnitt av Hundpodden Vår Bästa Vän lyfts vikten av att minska stressen hos hundar vid veterinärbesök. Värdinnan och experterna, Jannice Kindsjö från Du och Djur (@DuOchDjur), Anastasia Milutinović Topalović från På egen tass (@PaEgenTass) och Malin Kihl Sandberg från Clickervet.se (@Clickervet.Se), delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom vänlig vård.

Det påpekas att upp till 80% av alla hundar upplever stress hos veterinären, en hög siffra som kan förändras med rätt kunskap och kompetens. Experterna framhäver betydelsen av utbildning för både djurägare och personal inom djursjukvården för att minska stress och rädsla hos djuren.

En central del av vänlig vård handlar om att ifrågasätta och övervinna de myter som finns inom hundvården. Genom att utmana och bemöta dessa myter kan en positiv och stressfri miljö skapas för hundarna. Experterna delar med sig av insikter om vad som verkligen är viktigt för att uppnå detta mål.

Experterna diskuterar också metoder för att hantera stressen i väntrumssituationen och hur hundar visar tecken på stress och oro. De förklarar "Rädslans fyra F" - fly, fäkta, flamsa eller frysa - och ger insikter om hur man kan förstå och hantera dessa reaktioner hos hundar. Dessutom berörs möjligheten att träna och förbereda hunden hemma för att förbättra dess upplevelse vid veterinärbesöket.

Stötta Hundpodden VBV:s fortsatta överlevnad!
Jag är en stolt och naiv folkbildare inom hund som vägrar gömma kunskap bakom betalväggar, jag tror på "pay what you want"-filosofin och att podden måste vara gratis och tillgänglig för alla.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Direct download: Vnlig_vrd.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

[I betalt samarbete med Best Friend]

Vill du veta varför vissa hundar blir fixerade vid objekt och hur det påverkar dem? Skulle du vilja veta hur du kan hjälpa din fyrbenta vän att bygga en sundare relation till sina favoritobjekt?

Välkommen till detta avsnitt där vi fokuserar på att hjälpa våra hundar att utveckla en sund relation till objekt. Att hantera stark fixering vid specifika föremål kan vara en utmaning, men det finns sätt att främja en balanserad och hälsosam inställning till objekt.  
I detta avsnitt samtalar vi om detta med veckans expert, hundpsykologen och berikningsexperten Linda Atmer, och med mig har jag återigen min hundnördssidekick, Johanna Borg, matte till labradoren Chase och ansvarar för Best Friends produktsortiment i Sverige. Tillsammans utforskar vi de djupa sambanden mellan hundars objektfixering, deras känslomässiga välbefinnande och sociala interaktioner.

Tillsammans med Linda utforskar vi följande centrala frågor om hundars objektfixering:
Var går gränsen mellan att berika hunden med sin favorit leksak till att den blir objektfixerad?  Vad innebär det när en hund är objektfixerad och vilka faktorer driver detta beteende?
Hur påverkar objektfixering hundens beteende, välmående och sociala interaktioner?
Vilka leksaker passar bäst för objektfixerade hundar och när är det bäst att använda godis som belöning?
Kan resursförsvar kopplas till objektfixering och hur hanterar man detta?
Hur lär man en hund att acceptera närvaron av objekt som tidigare varit fixeringsföremål?
Vad är de vanligaste misstagen hundägare gör när de försöker hantera objektfixering?

Utforska gärna Best Friends sortiment som finns tillgängligt i din dagligvaruhandel. Med över 50 års erfarenhet av att främja djurs välbefinnande erbjuder de anpassade produkter och verktyg som kan vara till hjälp på din väg.  

Så om du vill veta varför och hur du kan hjälpa din hund att frigöra sig från objektfixeringens grepp, är detta avsnittet du inte vill missa!

Direct download: Hantera_objektfixering_positivt_och_framgngsrikt_-_QA_med_Linda_Atmer.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

Varför är apporteringslust så viktig för vissa hundar? Vad gör att vissa hundar älskar att bära och leka med föremål medan andra verkar helt ointresserade?
Finns det några hemligheter eller tekniker för att väcka hundens apporteringsinstinkt?
I veckkans avsnitt av dyker vi in i världen av apporteringslust och utforskar vad som gör det till en så spännande och viktig aktivitet för våra fyrbenta vänner.

Gästar gör instruktörerna Elsa Blomster och Lena Gunnarsson, författarna till böckerna "Apportering till vardag och fest" och "Valpträning till vardag och fest", samt grundarna av Klickerförlaget.
Elsa och Lena är experter inom apportering och delar med sig av sina kunskaper och lekfulla tips för att lära din hund att tycka om att plocka upp, gripa och hålla i olika objekt. Dessa färdigheter är centrala inom apporteringsträning och kan vara användbara i många situationer.

Vi kommer att utforska vad en apportering innebär och även diskutera vanliga missuppfattningar kring ämnet. Varför är det viktigt att lära hunden att apportera och hur kan det vara en användbar sysselsättning för både hund och ägare?Vi kommer också att undersöka varför vissa hundar är naturligt intresserade av apportering medan andra inte är det. Är det en ren rasfråga eller finns det andra faktorer som påverkar detta beteende?

Elsa och Lena kommer att dela med sig av tips, tricks och godsaker för att väcka hundens önskan att apportera, även om de inte har det naturligt. Vi kommer att utforska hur man leker in föremålsintresset och skapar en positiv och engagerande träning för hunden.

Slutligen kommer vi att diskutera det ultimata målet med att lära en hund apporteringsfärdigheter och hur detta kan berika hundens vardag och stärka relationen mellan hund och ägare.
Så sätt dig bekvämt och låt Elsa Blomster, Lena Gunnarsson och Hundpodden Vår Bästa Vän guida dig genom en spännande resa för att leka fram apporteringslusten hos din hund!

Utan dig, ingen podd!
Podden är inte låst bakom en betalvägg eftersom att jag vägrar gömma kunskap bakom betalväggar. För att alla, oavsett ekonomisk situation, ska få tillgång till VBV:s evidensbaserade samtal med fokus på relationen med Sveriges ledande hundexperter så utgår jag ifrån "pay what you want"-filosofin.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

 

 

Direct download: S_leker_du_fram_apporteringslusten.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

Hur kan du hålla din hund mentalt och fysiskt aktiverad även när vädret inte tillåter utomhusaktiviteter? Gabriella Boijsen, instruktör vid R+ Hundskola och expert inom beteende, inlärning och tillämpad beteendeanalys, kommer i veckans avsnitt att ge dig en mängd enkla och roliga idéer för inomhusaktivering samt viktiga faktorer att tänka på under processen.

Oavsett om du bor i en liten lägenhet eller ett stort hus kommer detta avsnitt att ge dig verktygen du behöver för att hålla din hund glad, frisk och aktiverad i hemmet. Vi kommer att diskutera vad som är viktigast att tänka på när man vill aktivera sin hund inomhus och ge exempel på aktiviteter som du kan göra tillsammans med din fyrbenta vän.

Gabriella kommer också att dela med sig av sina bästa tips för att skapa en balans mellan inomhus- och utomhusaktivering, och hur man kan anpassa inomhusaktiveringen efter hundens ålder, ras och fysiska förmåga. Vi kommer att utforska olika sätt att utmana hundens sinnen, använda leksaker och hjälpmedel för inomhusaktivering, samt integrera inomhusaktivering i hundens dagliga rutin.

Under avsnittet kommer vi att besvara frågor som: Hur kan man skapa en lugn och avslappnad miljö för inomhusaktivering? Vilka typer av fysiska aktiviteter kan man göra med sin hund inomhus? Hur kan man använda foderleksaker och stimulera hundens nos? Dessutom kommer vi att diskutera fördelarna med att engagera hundens hjärna genom inomhusaktivering och hur man kan inkludera belöningar och positiv förstärkning.

Vi kommer också att utforska hur du kan involvera andra familjemedlemmar, inklusive barn, i inomhusaktiveringen och göra det till en social aktivitet för hela familjen. Så sätt dig bekvämt och låt oss tillsammans med Gabriella Boijsen upptäcka nya sätt att skapa glädje och utmaningar för din hund inomhus, oavsett väder eller utrymme.

Stötta Hundpodden VBV:s fortsatta överlevnad!
Jag är en stolt och naiv folkbildare inom hund som vägrar gömma kunskap bakom betalväggar, jag tror på "pay what you want"-filosofin och att podden måste vara gratis och tillgänglig för alla.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Direct download: S_inomhusaktiverar_du_din_hund.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

1