Hundpodden Vår Bästa Vän

[I betalt samarbete med Hundar Utan Hem]

I detta midseason-specialavsnitt öppnar vi dörrarna till jourhemmens värld!
Det är en unik och hjärtevärmande del av Hundar Utan Hems insatser. Som jourhem öppnar du inte bara ditt hem utan även ditt hjärta för en hemlös hund i väntan på ett permanent hem.

En hund kan placeras i jourhem av flera anledningar, och många gånger är jourhem en nödvändighet när Hundar Utan Hem räddar akuta hundar i Sverige eller när en hund blivit övergiven av sin tidigare familj.

I detta avsnitt, som vi har förmånen att ha Anna Beijer, verksamhetschef på Hundar Utan Hem, och där vi lyssnar till paret Oscar och Olivias erfarenheter som har ägnat hela fem år åt att vara jourhem, kommer du att få en närmare inblick i den djupt meningsfulla världen av jourhem.
Som jourhem blir du en viktig pusselbit i en hunds liv och utveckling samtidigt som du hjälper Hundar Utan Hem att nå ännu fler hundar i behov. 
Genom dessa levande berättelser, djupa insikter och personliga erfarenheter kommer du att få en djup förståelse för det meningsfulla arbetet som präglas av oändlig hopp och kärlek.
 
 
Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän
Direct download: Jourhem.mp3
Category:general -- posted at: 1:00am BST

I veckans avsnitt tar vi dig med på en resa genom världen av hundadoption och omplaceringsorganisationer. Vilken hund passar dig bäst? Vilka organisationer är pålitliga och ansvarsfulla? Detta avsnitt görs för att du ska få den bästa förutsättningen för att göra ett genomtänkt och omtänksamt val när du väljer en omplaceringsorganisation och en hund som kommer att bli din bästa vän.

Häng med när vi möter Sandra Tigerlind, en av Sveriges mest framstående hundpsykologer inom omplaceringshundar och grundare av Black Dog som är seniorhundarnas fristad.
Med sin specialisering på rädda, traumatiserade och osäkra hundar delar hon med sig av värdefulla insikter och tips för att göra ett genomtänkt val vid hundadoption. Vi diskuterar viktiga frågor, såsom hur omplaceringsorganisationer bedömer potentiella ägares lämplighet och hur de säkerställer att hundarna matchas med rätt hem. Dessutom utforskar vi vilket stöd som erbjuds efter adoptionen.

Vi går djupare och tar reda på vilka kontroller och referenser omplaceringsorganisationer genomför för att bevisa sin pålitlighet. Vi avslöjar också vilka resurser de har för att rehabilitera och träna hundar med beteendeproblem. Du kommer att få en inblick i vilka veterinärtjänster som tillhandahålls samt vilka garantier och åtaganden organisationerna ger angående hundens hälsa och beteende.

Genom att lyssna på detta avsnitt kommer du att få ovärderlig information och kunskap för att göra ett omtänksamt val när du väljer en omplaceringsorganisation och en hund som kommer att passa perfekt in i ditt liv. Så slå dig ner, låt dig inspireras och förbered dig på att göra en kärleksfull och ansvarsfull adoption. Hundpodden Vår Bästa Vän är här för att guida dig genom hundadoptionens spännande värld.

Utan dig, ingen podd!
Podden är inte låst bakom en betalvägg eftersom att jag vägrar gömma kunskap bakom betalväggar. För att alla, oavsett ekonomisk situation, ska få tillgång till VBV:s evidensbaserade samtal med fokus på relationen med Sveriges ledande hundexperter så utgår jag ifrån "pay what you want"-filosofin.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

 

Direct download: Valet_av_hund_och_organisation_-_QA_om_omplaceringspusslet.mp3
Category:general -- posted at: 6:40am BST

Stress och press är vanliga företeelser för hundmänniskor, därför är det viktigt att lära sig hantera dessa på ett hälsosamt sätt. Det här avsnittet utforskar olika metoder för att minska stress och hantera press som hundägare och betonar vikten av självvård i denna process. Genom att skapa en positiv relation med sin hund samtidigt som man hanterar prestationssamhällets krav kan man uppnå en balans som främjar både sin egen och hundens välmående.

Gästar gör hundpsykologen och entreprenören Sara Viforr samt Emma Almquist, även känd som Djurvetologen, etolog, hundinstruktör och mindfulnesslärare. Tillsammans samtalar de om hur prestationssamhället påverkar hundägares mentala hälsa och ger lyssnarna en överlevnadsguide för att vårda sin mentala välmående i denna kontext.

Några frågor som jag ställer:

  • Vilken roll spelar självvård i att upprätthålla en sund mental hälsa som hundägare?
  • Hur kan man skapa en positiv relation med sin hund samtidigt som man navigerar prestationssamhällets krav?
  • Vilka indikatorer kan tyda på att en hundägare behöver ta hand om sin mentala hälsa på ett bättre sätt?
  • Hur kan man förebygga och hantera känslor av överväldigande som hundägare?
  • Hur kan man hitta en hälsosam balans mellan att vara en ansvarstagande hundägare och att ta hand om sin egen mentala välmående?

Stötta Hundpodden VBV:s fortsatta överlevnad!
Jag är en stolt och naiv folkbildare inom hund som vägrar gömma kunskap bakom betalväggar, jag tror på "pay what you want"-filosofin och att podden måste vara gratis och tillgänglig för alla.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

Varför drar hunden 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Direct download: Mental_hlsa_som_hundgare_-_En_verlevnadsguide.mp3
Category:general -- posted at: 6:10am BST

Vad ligger egentligen bakom våra hundars "problematiska" beteenden?
Från inlärningsteori och kommunikation till emotionella faktorer och individuella skillnader - vi utforskar de djupaste hemligheterna bakom varför vissa oönskade beteenden fortsätter att dyka upp.
Gästar gör hundinstruktören och utbildningsansvarig på HUNDutbildningsgruppen David Selin för att delge sina insikter och strategier för att effektivt hantera och lösa dessa utmanande beteenden.

Några frågor jag ställer David Selin:

  • Vilka faktorer kan påverka vår förmåga att effektivt eliminera oönskade beteenden hos hundar?
  • Hur kan inlärningsteori bidra till vår förståelse av varför vissa "problematiska" beteenden fortsätter att uppstå?
  • Vilken roll spelar vår kommunikation och tydlighet i att övervinna oönskade beteenden hos hundar?
  • Hur kan vi hantera och anpassa våra träningsmetoder för att framgångsrikt lösa problematiska beteenden?
  • Vilka emotionella faktorer kan påverka beteendeförändring och hur kan vi hantera dem på ett konstruktivt sätt?

Vi utforskar olika aspekter, inklusive inlärningsteori och dess bidrag till att förstå varför vissa problematiska beteenden fortsätter att uppstå. Vi diskuterar också betydelsen av tydlig kommunikation och förväntningar, samt den starka kopplingen mellan emotionella faktorer och beteendeförändring. David delar med sig av sina kunskaper om hur vi kan anpassa våra träningsmetoder för att effektivt lösa problematiska beteenden och undvika vanliga fallgropar som hundägare kan stöta på. Vi lär oss även hur vi kan bygga en stark relation med våra hundar för att underlätta beteendeförändring.

Motivation och belöning spelar en avgörande roll i att övervinna problematiska beteenden, och vi diskuterar hur vi kan hantera den frustration som kan uppstå när vi inte når önskade resultat. Slutligen betonar vi vikten av att ta hänsyn till individuella faktorer när vi försöker lösa problematiska beteenden hos hundar.

Stötta Hundpodden VBV:s fortsatta överlevnad!
Jag är en stolt och naiv folkbildare inom hund som vägrar gömma kunskap bakom betalväggar, jag tror på "pay what you want"-filosofin och att podden måste vara gratis och tillgänglig för alla.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

Varför drar hunden 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Direct download: Drfr_misslyckas_du_med_att_f_bort_ett_problembeteende.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

Hur kan vi minska stressen i väntrummet hos veterinären och istället skapa en trygg och avslappnad atmosfär för hundarna vid besöket? Vilka metoder och strategier finns för att förebygga och minimera stress hos hundar vid veterinärbesök? Kan man träna och förbereda sin hund hemma för att förbättra hundens upplevelse?

I detta avsnitt av Hundpodden Vår Bästa Vän lyfts vikten av att minska stressen hos hundar vid veterinärbesök. Värdinnan och experterna, Jannice Kindsjö från Du och Djur (@DuOchDjur), Anastasia Milutinović Topalović från På egen tass (@PaEgenTass) och Malin Kihl Sandberg från Clickervet.se (@Clickervet.Se), delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom vänlig vård.

Det påpekas att upp till 80% av alla hundar upplever stress hos veterinären, en hög siffra som kan förändras med rätt kunskap och kompetens. Experterna framhäver betydelsen av utbildning för både djurägare och personal inom djursjukvården för att minska stress och rädsla hos djuren.

En central del av vänlig vård handlar om att ifrågasätta och övervinna de myter som finns inom hundvården. Genom att utmana och bemöta dessa myter kan en positiv och stressfri miljö skapas för hundarna. Experterna delar med sig av insikter om vad som verkligen är viktigt för att uppnå detta mål.

Experterna diskuterar också metoder för att hantera stressen i väntrumssituationen och hur hundar visar tecken på stress och oro. De förklarar "Rädslans fyra F" - fly, fäkta, flamsa eller frysa - och ger insikter om hur man kan förstå och hantera dessa reaktioner hos hundar. Dessutom berörs möjligheten att träna och förbereda hunden hemma för att förbättra dess upplevelse vid veterinärbesöket.

Stötta Hundpodden VBV:s fortsatta överlevnad!
Jag är en stolt och naiv folkbildare inom hund som vägrar gömma kunskap bakom betalväggar, jag tror på "pay what you want"-filosofin och att podden måste vara gratis och tillgänglig för alla.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Direct download: Vnlig_vrd.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

[I betalt samarbete med Best Friend]

Vill du veta varför vissa hundar blir fixerade vid objekt och hur det påverkar dem? Skulle du vilja veta hur du kan hjälpa din fyrbenta vän att bygga en sundare relation till sina favoritobjekt?

Välkommen till detta avsnitt där vi fokuserar på att hjälpa våra hundar att utveckla en sund relation till objekt. Att hantera stark fixering vid specifika föremål kan vara en utmaning, men det finns sätt att främja en balanserad och hälsosam inställning till objekt.  
I detta avsnitt samtalar vi om detta med veckans expert, hundpsykologen och berikningsexperten Linda Atmer, och med mig har jag återigen min hundnördssidekick, Johanna Borg, matte till labradoren Chase och ansvarar för Best Friends produktsortiment i Sverige. Tillsammans utforskar vi de djupa sambanden mellan hundars objektfixering, deras känslomässiga välbefinnande och sociala interaktioner.

Tillsammans med Linda utforskar vi följande centrala frågor om hundars objektfixering:
Var går gränsen mellan att berika hunden med sin favorit leksak till att den blir objektfixerad?  Vad innebär det när en hund är objektfixerad och vilka faktorer driver detta beteende?
Hur påverkar objektfixering hundens beteende, välmående och sociala interaktioner?
Vilka leksaker passar bäst för objektfixerade hundar och när är det bäst att använda godis som belöning?
Kan resursförsvar kopplas till objektfixering och hur hanterar man detta?
Hur lär man en hund att acceptera närvaron av objekt som tidigare varit fixeringsföremål?
Vad är de vanligaste misstagen hundägare gör när de försöker hantera objektfixering?

Utforska gärna Best Friends sortiment som finns tillgängligt i din dagligvaruhandel. Med över 50 års erfarenhet av att främja djurs välbefinnande erbjuder de anpassade produkter och verktyg som kan vara till hjälp på din väg.  

Så om du vill veta varför och hur du kan hjälpa din hund att frigöra sig från objektfixeringens grepp, är detta avsnittet du inte vill missa!

Direct download: Hantera_objektfixering_positivt_och_framgngsrikt_-_QA_med_Linda_Atmer.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

Varför är apporteringslust så viktig för vissa hundar? Vad gör att vissa hundar älskar att bära och leka med föremål medan andra verkar helt ointresserade?
Finns det några hemligheter eller tekniker för att väcka hundens apporteringsinstinkt?
I veckkans avsnitt av dyker vi in i världen av apporteringslust och utforskar vad som gör det till en så spännande och viktig aktivitet för våra fyrbenta vänner.

Gästar gör instruktörerna Elsa Blomster och Lena Gunnarsson, författarna till böckerna "Apportering till vardag och fest" och "Valpträning till vardag och fest", samt grundarna av Klickerförlaget.
Elsa och Lena är experter inom apportering och delar med sig av sina kunskaper och lekfulla tips för att lära din hund att tycka om att plocka upp, gripa och hålla i olika objekt. Dessa färdigheter är centrala inom apporteringsträning och kan vara användbara i många situationer.

Vi kommer att utforska vad en apportering innebär och även diskutera vanliga missuppfattningar kring ämnet. Varför är det viktigt att lära hunden att apportera och hur kan det vara en användbar sysselsättning för både hund och ägare?Vi kommer också att undersöka varför vissa hundar är naturligt intresserade av apportering medan andra inte är det. Är det en ren rasfråga eller finns det andra faktorer som påverkar detta beteende?

Elsa och Lena kommer att dela med sig av tips, tricks och godsaker för att väcka hundens önskan att apportera, även om de inte har det naturligt. Vi kommer att utforska hur man leker in föremålsintresset och skapar en positiv och engagerande träning för hunden.

Slutligen kommer vi att diskutera det ultimata målet med att lära en hund apporteringsfärdigheter och hur detta kan berika hundens vardag och stärka relationen mellan hund och ägare.
Så sätt dig bekvämt och låt Elsa Blomster, Lena Gunnarsson och Hundpodden Vår Bästa Vän guida dig genom en spännande resa för att leka fram apporteringslusten hos din hund!

Utan dig, ingen podd!
Podden är inte låst bakom en betalvägg eftersom att jag vägrar gömma kunskap bakom betalväggar. För att alla, oavsett ekonomisk situation, ska få tillgång till VBV:s evidensbaserade samtal med fokus på relationen med Sveriges ledande hundexperter så utgår jag ifrån "pay what you want"-filosofin.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

 

 

Direct download: S_leker_du_fram_apporteringslusten.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

Hur kan du hålla din hund mentalt och fysiskt aktiverad även när vädret inte tillåter utomhusaktiviteter? Gabriella Boijsen, instruktör vid R+ Hundskola och expert inom beteende, inlärning och tillämpad beteendeanalys, kommer i veckans avsnitt att ge dig en mängd enkla och roliga idéer för inomhusaktivering samt viktiga faktorer att tänka på under processen.

Oavsett om du bor i en liten lägenhet eller ett stort hus kommer detta avsnitt att ge dig verktygen du behöver för att hålla din hund glad, frisk och aktiverad i hemmet. Vi kommer att diskutera vad som är viktigast att tänka på när man vill aktivera sin hund inomhus och ge exempel på aktiviteter som du kan göra tillsammans med din fyrbenta vän.

Gabriella kommer också att dela med sig av sina bästa tips för att skapa en balans mellan inomhus- och utomhusaktivering, och hur man kan anpassa inomhusaktiveringen efter hundens ålder, ras och fysiska förmåga. Vi kommer att utforska olika sätt att utmana hundens sinnen, använda leksaker och hjälpmedel för inomhusaktivering, samt integrera inomhusaktivering i hundens dagliga rutin.

Under avsnittet kommer vi att besvara frågor som: Hur kan man skapa en lugn och avslappnad miljö för inomhusaktivering? Vilka typer av fysiska aktiviteter kan man göra med sin hund inomhus? Hur kan man använda foderleksaker och stimulera hundens nos? Dessutom kommer vi att diskutera fördelarna med att engagera hundens hjärna genom inomhusaktivering och hur man kan inkludera belöningar och positiv förstärkning.

Vi kommer också att utforska hur du kan involvera andra familjemedlemmar, inklusive barn, i inomhusaktiveringen och göra det till en social aktivitet för hela familjen. Så sätt dig bekvämt och låt oss tillsammans med Gabriella Boijsen upptäcka nya sätt att skapa glädje och utmaningar för din hund inomhus, oavsett väder eller utrymme.

Stötta Hundpodden VBV:s fortsatta överlevnad!
Jag är en stolt och naiv folkbildare inom hund som vägrar gömma kunskap bakom betalväggar, jag tror på "pay what you want"-filosofin och att podden måste vara gratis och tillgänglig för alla.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Direct download: S_inomhusaktiverar_du_din_hund.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

I detta avsnitt tar vi upp en situation som många hundägare ställs inför: hur kan vi bäst förbereda oss och våra hundar för att hantera besökande gäster på ett sätt som främjar en harmonisk miljö? För att hjälpa oss med detta ämne har vi med oss Jessica Mann, en erfaren instruktör och hundbeteendeutredare på Motiverade Hundar, som kommer att dela med sig av värdefulla insikter och råd.

Har du någonsin undrat vilka tekniker och strategier som är bäst för att säkerställa att våra hundar är bekväma och avslappnade under en dynamikförändring? I detta avsnitt kommer Jessica att ge oss konkreta verktyg för att skapa trygghet och harmoni för alla flockmedlemmar, oavsett om det handlar om introduktion av nya gäster eller förändringar i flocken.

Vi kommer att utforska olika indikatorer i hundens beteende som kan signalera problem efter flockbyten och lära oss hur vi kan sätta gränser och skapa trygghet för alla. Genom att lyssna på Jessica och vår lyssnargäst kommer du att få praktiska tekniker och strategier för att skapa en harmonisk och balanserad miljö för din hund när gäster kommer och flocken förändras.

Oavsett om du har en seniorhund, valp eller en omplaceringshund, kommer du någon gång att få besök i ditt hem. Genom att tillämpa Jessicas kunskap och erfarenhet kan du skapa en trygg och avslappnad atmosfär för både dig och din hund. Ta del av hennes tips och råd för att främja en harmonisk miljö när flocken förändras.

Podden ska vara gratis att lyssna på! Tycker du också det?
VBV är ett folkbildande projekt med relationen i fokus för att höja kunskapsnivån om hund. Jag vill inte låsa podden bakom en betalvägg och är därför beroende av att du som också delar min uppfattning hjälper mig.
Podden har helt gratis att lyssna på, men långt från gratis att göra  Ditt bidrag beskattar jag, jag räknar inte ditt bidrag som en gåva eftersom mitt arbete för att sprida kunskap och information om hund är något jag betraktar som en motprestation.

Alla bidrag – stora som små – tas tacksamt emot på Swish:
📲123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på Patreon!

www.Patreon.com/HundpoddenVBV

Om du vill stötta på ett annat sätt så uppskattar jag om du skulle kunna betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Direct download: Nr_du_fr_gster_och_flocken_frndras.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

I dagens avsnitt undersöker vi den viktiga kopplingen mellan smärta och beteende hos våra älskade hundar. Vi fokuserar på att upptäcka och behandla smärtbeteenden för att förbättra våra fyrbenta väns välbefinnande.

Vi inleder avsnittet med att diskutera hur smärta ofta förbises hos hundar och hur det kan samverka med beteendeproblem. Vi betonar att ingen hund bör behöva lida av obehandlad smärta, och vi vill öka medvetenheten kring detta genom att välkomna två experter i studion: Anastasia Milutinović Topalović som är hundbeteendeutredare, hundinstruktör och berikningsinstruktör från @paegentass (paegentass.se) och veterinären Malin Kihl (@clickervet.se) som driver och äger Kihls veterinärpraktik i Hörby.

Tillsammans ger Anastasia och Malin oss insikter om vilka beteenden som kan indikera smärta hos hundar och avslöjar vanliga myter om smärta. De delar också med sig av fallbeskrivningar och belyser sjukdomar som kan vara relevanta när det kommer till smärtbeteenden. Vi utforskar även hur smärta påverkar hundar på lång sikt, inklusive kopplingen mellan smärta och aggression.

I avsnittet får vi lära oss om olika beteenden som kan indikera smärta hos hundar och hur vi kan skilja dem från andra beteendeproblem. Anastasia och Malin reder ut vanliga missuppfattningar om smärta hos hundar och delar konkreta fall där smärtproblematik har missats.
Vi får också insikt i olika sjukdomar och tillstånd hos hundar som kan vara värda att nämna i samband med smärtbeteenden. Anastasia och Malin förklarar vad smärta är och vilka tecken vi kan observera hos hundar som tyder på att de upplever smärta. 
Vi utforskar även de potentiella långtidseffekterna av obehandlad smärta hos hundar och hur smärta kan påverka deras beteende och eventuell aggression. Vi diskuterar olika faktorer som kan påverka smärtupplevelsen hos hundar och får råd om hur vi som hundägare kan lindra smärta och förbättra deras välbefinnande.

Anastasia och Malin delar med sig av sina erfarenheter och beskriver olika sorters smärtbeteenden de har observerat hos hundar. De diskuterar även artros, en vanlig sjukdom hos hundar, och hur olika typer av smärta kan påverka hundens livskvalitet.
Avsnittet tar oss också igenom olika aspekter av smärta, inklusive faktisk smärta, förväntad smärta och minnen av smärta. 

Stötta Hundpodden VBV:s fortsatta överlevnad!
Jag är en stolt och naiv folkbildare inom hund som vägrar gömma kunskap bakom betalväggar, jag tror på "pay what you want"-filosofin och att podden måste vara gratis och tillgänglig för alla.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Direct download: Har_din_hund_ont_-_S_upptcker_och_behandlar_du_smrtbeteenden.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

Vad gör era hundar som kanske betraktas som "bråkiga", "olydiga" eller konstiga av andra människor?

Detta avsnitt är en kärleksförklaring till våra fantastiska "olydiga" fyrbenta vänner och en påminnelse om att vi kan lära oss mycket genom att förstå deras naturliga beteende och behov. Vi tar oss tid att reflektera över vad det innebär när våra hundar betraktas som bråkiga eller konstiga av andra människor.

Med oss för att få oss att tänka annorlunda om den olydiga hunden är Anastasia Milutinović Topalović från @paegentass (paegentass.se). Anastasia är hundbeteendeutredare, hundinstruktör och berikningsinstruktör. Vi får höra Anastasias syn på hundars "olydighet" och varför hon ser det som något positivt och naturligt.

Vi börjar med att utforska den fascinerande varelsen som hunden är, fylld av instinkter, känslor och en medfödd längtan att utforska och förstå världen omkring sig. Vi belyser hundarnas rika arvsmassa av gener som har format deras beteende genom århundraden av domesticering och anpassning till människans sällskap Anastasia berättar om sitt eget uppskattande av hundars naturliga beteende, inklusive hoppande, skällande av glädje och "hundigt" uppförande. Hon delar med sig av hur detta beteende kan vara positivt och berikande för både hundar och deras ägare.

Vi utforskar också behovet av balans mellan att uppskatta hundars "olydighet" och att träna och forma deras beteende för att vara mer anpassat till vardagliga situationer. Avsnittet avslutas med Anastasias personliga upplevelser och erfarenheter. Hon delar med sig av situationer där hon har uppskattat och accepterat "olydigt" beteende hos hundar och hur det har bidragit till en positiv relation mellan hund och ägare.

Utan dig, ingen podd!
Podden är inte låst bakom en betalvägg eftersom att jag vägrar gömma kunskap bakom betalväggar. För att alla, oavsett ekonomisk situation, ska få tillgång till VBV:s evidensbaserade samtal med fokus på relationen med Sveriges ledande hundexperter så utgår jag ifrån "pay what you want"-filosofin.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Direct download: En_hyllning_till_vra_olydiga_fyrbenta_vnner.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

Trigger warning: Detta avsnitt handlar om djur som far illa och psykisk ohälsa på olika nivåer, inklusive djur som tvingas avlivas. Det är ett tungt ämne, och jag vill uppmärksamma lyssnarna på innehållet.

I det här avsnittet kommer vi att utforska fenomenet djursamlande och dess konsekvenser för både djur och människor med utgångspunkt från en studie genomförd av organisationen Se Sambandet, som har undersökt hur djursamlare och samlade djur hanteras i Sverige. En som studie förväntas ha en betydande inverkan på djurskyddslagstiftningen och myndigheternas arbete i Sverige.

Författarna till studien, Carin Holmberg och Therese Lilliesköld, kommer att delta i samtalet. Carin är fil. Dr i sociologi och ordförande i Se Sambandet, medan Therese innehar en masterexamen i antrozoologi och är vice ordförande i Se Sambandet. 

Vi kommer att utforska olika aspekter av djursamlande. Vi börjar med att undersöka hur en djursamlare upptäcks och vilka indikationer som kan finnas. Därefter diskuterar vi vad tvångsmässigt djursamlande innebär och skillnaderna mellan djursamlare och hoarders.

Vi kommer också att granska olika undergrupper av djursamlare, såsom den överväldigade omsorgsvaren, räddaren och exploatören, för att få en djupare förståelse för de psykologiska grunderna för tvångsmässigt djursamlande.

En viktig del av diskussionen handlar om hur djuren påverkas av djursamlandet och hur de mår när de flyttas från dessa situationer. Vi kommer även att diskutera resultaten från studien, som bygger på enkäter som skickades till Sveriges 21 länsstyrelser. Vi får insikt i vanliga djurarter som samlas, skador som observerats och strategier för att hantera djursamlande.

Vi kommer att reflektera över bristen på en övergripande myndighet som hanterar frågan om djursamlare och samlade djur, och hur detta påverkar situationen för både samlarna och djuren. Vi kommer också att diskutera varför djursamlande inte alltid tas på allvar av svenska myndigheter och reflektera över de utmaningar som handläggare inom djurskyddet står inför.

Avslutningsvis kommer vi att gå igenom slutsatserna från studien och de konkreta förslag som författarna presenterar för att förbättra arbetet kring djursamlande och samlade djur. Vi diskuterar behovet av att ta djursamlande på allvar, förbättra stöd och behandling.

Podden är gratis att lyssna på, det finns inga premiumavsnitt, men den är inte gratis att göra!
Podden är inte låst bakom en betalvägg eftersom att jag vägrar gömma kunskap bakom betalväggar. För att alla, oavsett ekonomisk situation, ska få tillgång till VBV:s evidensbaserade samtal med fokus på relationen med Sveriges ledande hundexperter så utgår jag ifrån "pay what you want"-filosofin.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Direct download: Djursamlare_och_samlade_djur.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

I Hundsverige pratar vi mycket om att ge våra hundar frihet och strävar ständigt efter att göra dem lyckliga och tillfreds. Jag får ofta meddelanden från hundägare som försöker göra allt och lite till för sina hundar, hundar som de upplever kräver mer av både saker och tjänster. Men frågan är: Hur sopar vi lagom? Kan vi stötta våra hundar utan att överbeskydda dem?
Om det här samtalar jag djupgående med hundinstruktörerna, beteendeutredarna och yrkeslärarna Anna Lindquist och Marja Seidemo från Hundvetare.

I detta avsnitt kommer vi att utforska hur vi genom att ge hunden utmaningar och möjlighet att lösa problem på egen hand kan skapa en hälsosam relation som gynnar både oss och våra hundar. Vi kommer att diskutera när curling kan leda till oönskade beteenden, vad det betyder för hunden och om det ens är negativt.

Vi kommer också att undersöka olika sätt att förhindra curling och hjälpa hundar att bli mer självständiga och självsäkra. Vi utforskar hur man hittar en balans i relationen till sin hund och ger den möjlighet att ta sig an utmaningar och lösa problem på egen hand.

Podden är inte inlåst bakom en betalvägg, och det är medvetet.
Kunskap ska vara tillgänglig för alla, oavsett ekonomisk situation.
Jag vägrar att gömma undan värdefulla samtal och insikter bakom betalväggar. Alla ska ha rätt till evidensbaserade samtal med Sveriges ledande hundexperter som fokuserar på att stärka relationen mellan människa och hund.

För att göra detta möjligt behöver jag ditt stöd.
Varje bidrag, oavsett belopp, spelar en avgörande roll för att jag ska kunna fortsätta att folkbilda Hundsverige.
Ditt bidrag beskattas och används för att sprida kunskap och insikter till en bred publik.

Du kan enkelt stödja Hundpodden Vår Bästa Vän genom att Swisha ditt bidrag till:
123 267 77 63.

Eller bli månadsgivare på:
Patreon.com/HundpoddenVBV

Direct download: Curlar_jag_hunden_-_S_sopar_vi_lagom.mp3
Category:general -- posted at: 1:01am BST

SÄSONGSPREMIÄR!

I det första avsnittet tar vi oss an det knepiga ämnet ryggproblem hos hundar tillsammans med den erfarna experten Annika Falkenberg. Det här avsnittet är perfekt för alla hundägare som vill vara uppmärksamma och förebygga eventuella problem som kan uppstå.

Vi dyker djupt ner i ämnet och utforskar hur man faktiskt kan upptäcka om ens fyrbenta vän lider av ett jobbigt ryggtillstånd. Annika delar med sig av värdefulla tips och råd för att hjälpa oss identifiera tecken på ryggbesvär hos hundar. Dessutom tar vi upp de faktorer som kan bidra till utvecklingen av sådana problem.

Under avsnittet får vi också en inblick i vilka typer av ryggproblem som veterinärer oftast stöter på på djursjukhus. Annika berättar om de vanligaste diagnoserna och vilka metoder veterinärerna använder för att fastställa ryggproblem hos hundar. Vi får även en överblick över de olika behandlingsalternativen som finns tillgängliga för att lindra smärta och förbättra hundens livskvalitet.

Annika Falkenberg, legitimerad sjukgymnast med inriktning veterinärmedicin och har arbetat heltid kliniskt med hund i 20 år inom ramen för Djurhälsopersonal under Jordbruksverkets regler. Annika är författare till fyra böcker på temat friskvård. ”Friskvård för hund”, ”Friskvårdens grundstenar för valp- och unghund”, ”Rörelseboken” 2017 och ”Massageboken”. 

Hjälp! Säsong 14 saknar sponsorer... Vill du stötta VBV?
Podden är inte låst bakom en betalvägg eftersom att jag vägrar gömma kunskap bakom betalväggar. För att alla, oavsett ekonomisk situation, ska få tillgång till VBV:s evidensbaserade samtal med fokus på relationen med Sveriges ledande hundexperter så utgår jag ifrån "pay what you want"-filosofin.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Direct download: Allt_om_ryggproblem_hos_hund.mp3
Category:general -- posted at: 9:20pm BST

I det sista avsnittet av säsong 13 hör du om hur våra hundar är fantastiska varelser med ett otroligt luktsinne och hur Nose work uppmuntrar våra fyrbenta vänner att använda sin otroliga luktförmåga och bli belönad för det!

Jag följer med hundpsykologen Tove Rastad från Sigge n Friends på en kurs där hon förklarar allt vi behöver veta om denna sökaktivitet där hunden får leta efter dofter och belönas när den hittar dem. Tillsammans med kursdeltagarna får vi veta att det finns olika sätt att utföra nose work, men vanligtvis innebär det att hunden får söka efter en specifik doft i en given miljö, till exempel ett kontor, ett rum eller som i detta fall: I ett parkområde runt en dansbana.

Tove Rastad menar att hund kan få mycket glädje och tillfredsställelse ut av nose work eftersom det ger den möjlighet att använda sina naturliga doftförmågor på ett meningsfullt sätt. Det kan också hjälpa hunden att fokusera och koncentrera sig, samt öka dess självförtroende och självkänsla. Genom att delta i nose work får hunden också en möjlighet att lära sig nya saker och utveckla sig, samtidigt som den får motion och socialiserar med andra hundar och människor. 

Tack för säsong 13, vill du skicka en slang för att finansera säsong 14?
Podden är inte låst bakom en betalvägg eftersom att jag vägrar gömma kunskap bakom betalväggar. För att alla, oavsett ekonomisk situation, ska få tillgång till VBV:s evidensbaserade samtal med fokus på relationen med Sveriges ledande hundexperter så utgår jag ifrån "pay what you want"-filosofin.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV
📷 Instagram - @Gurgin
⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Direct download: Nose_Work_-_Nr_hunden_fr_hunden_anvnda_ett_av_sina_frmsta_sinnen.mp3
Category:general -- posted at: 12:01am BST

Det är dags att stanna upp, ta tiden för en tillbakablick och lyssna på det som har sagts i den här podden som fokuserar på relationen mellan människor och hundar. I det här långa VBV-avsnittet får du en ingående summering och reflektioner som spänner över relationsåret.

Media framställer relationer mellan hund och ägare på ett förenklat sätt där man måste vara en tydlig ledare och problem i relationen skylls ofta på det bristande ledarskapet.

Men forskningen är helt otvetydig och visar att om man baserar träning på dominans och bestraffning ökar riskerna för att hunden ska utveckla olika beteendeproblem och kan handla om allt från aggressivitet till rädslor av olika slag.

Jag tror att podden är här för att dela vad forskningen har hittat.

Hjälp! Det här är säsongens näst sista avsnitt... Vill du ha en ny säsong?
Podden är inte låst bakom en betalvägg eftersom att jag vägrar gömma kunskap bakom betalväggar. För att alla, oavsett ekonomisk situation, ska få tillgång till VBV:s evidensbaserade samtal med fokus på relationen med Sveriges ledande hundexperter så utgår jag ifrån "pay what you want"-filosofin.

Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige. 

SWISH 123 267 77 63

Eller bli månadsgivare på
Patreon.com/HundpoddenVBV 

Direct download: Nyrskarameller_-_En_terblick_p_relationsret_2022.mp3
Category:general -- posted at: 12:01am BST

1