Hundpodden Vår Bästa Vän

Detta extraavsnittet släpper jag eftersom att det nu är klart att nyårsafton 2018 blir det sista året då vem som helst kan skjuta upp klassiska nyårsraketer. Under flera år har Sverige gradvis begränsat och satt upp förbud för pjäserna och det här är ett steg i rätt riktning!

Det är ett glädjande besked och något som jag arbetat för, men vi har en lång väg kvar att gå. Inte bara för våra familjedjur som traumatiseras eller springer bort för det handlar även om alla vilda djur som småfåglar som dör av chock, det handlar även om människor som kommer från krigshärjade länder som har traumatiska upplevelser och det är så klart en miljöfråga.

Från 1 juni 2019 får raketer på pinne bara säljas till personer med särskilt tillstånd och det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ligger bakom beslutet att förbjuda nyårsraketerna. Men MSB oroas över att man kommer få fortsatta problem med olagliga import av fyrverkerier.

Detta kan du göra:

Läs listan nedan för att se hur din kommun arbetar i frågan.

Kontakta din kommun och be dem upphöra med, eller begränsa, fyrverkerier, både kommunala och för privatpersoner.

Kontakta din polismyndighet och fråga hur de arbetar för att kontrollera så att inte smällare säljs och så att inte fyrverkeripjäser säljs till minderåriga. Polisanmäl försäljning som du misstänker strider mot gällande lagstiftning.

Kontakta butiker och handlare som brukar sälja fyrverkerier och be dem ta bort sin försäljning. I allt större utsträckning har många handlare valt att sluta sälja dessa produkter. Fler butiker tillkommer för varje år. Du som konsument kan påverka!

#VårBästaVän är och ska vara gratis att lyssna på, just nu planerar jag säsong 8 och undrar om du kan tänka dig att stötta Nordens största folkbildande podd om hundar?
Du stöttar podden genom att ge ett valfritt belopp via bankgiro (5065-5042 och märk med SÄSONG 8) eller Swisha och märk meddelandet med SÄSONG 8 till nr:

📲123 267 77 63

Om du vill stötta på ett annat sätt så uppskattar jag om du skulle kunna betygssätta och recensera VBV i din poddapp!

Podden görs av produktionsbolaget Vår Bästa Vän AB och programledare är Gurgîn Bakircioglu.
www.gurgin.se

Illustratör: Ida Arsine Bellarian
Instagram.com/@goldfishbellarian
www.bellarian.com

Direct download: 9._EXTRAAVSNITT_Sista_nyaret_med_raketer_i_hela_Sverige.mp3
Category:general -- posted at: 11:38pm GMT

1