Hundpodden Vår Bästa Vän

Något som ni fantastiska lyssnare återkommande vill höra mer om är om hundens stress! Gurgîn ringde därför Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, för att ta reda på allt om hundens stress.

Hur blir en hund stressad? Vad gör stress med en hund? Vad kan trigga en hund till att bli stressad? Vilka stresstecken kan man se på en hund? Och finns det ett samband mellan gener och stress? 

Tycker ni att det här avsnittet om hundstress var intressant?
Läs då mer på Per Jensens hemsida om hur positiva träningsmetoder ger mindre stressade hundar.

Där skriver Per om hur två franska forskare vände sig till skolor som hade en konsekvent metod när de utbildade hundägare i hur de skulle träna sina hundar i grundläggande lydnad. Antingen användes negativ förstärkning, dvs ett negativt stimulus upphör när hunden gör rätt, eller så användes positiv förstärkning, där hundarna belönades för att göra rätt.
När exempelvis momentet “sitt” tränades innebar negativ förstärkning att hunden drogs med kopplet till rätt position varefter obehaget upphörde, medan den positiva innebar att man vägledde hunden med hjälp av godis. Båda metoderna var ungefär lika effektiva på att lära hundarna de tränade momenten.
Men när man studerade hundarna utanför träningssituationen visade sig tydliga skillnader.
De som tränats med negativ förstärkning uppvisade mer stressrelaterade beteenden, lägre och mer undergiven kroppshållning och sämre kontakt med sin ägare. 

Fortsätt att skicka in era ämnesförslag! 

FACEBOOK: Hundpodcasten Vår Bästa Vän
INSTAGRAM: @Hundpodcasten
TWITTER: @Hundpodcasten

 

Direct download: Om_stressad_hundar_med_Per_Jensen.mp3
Category:Dogs, hund, hundar, -- posted at: 1:32pm BST

1