Hundpodden Vår Bästa Vän

Cesar Millan väntas till Helsingborg i slutet av april och hans Sverigebesök väcker många frågor. I det här specialavsnittet av Hundpodden Vår Bästa Vän samtalar programledarna Gurgin och Maria Hedqvist med hundvärldens mest kontroversiella person, Cesar Millan. 
Hur kommer det sig att han fyller arenor med exhalterade svenska fans trots att kritiken haglar mot hans metoder och idéer från svenska hundexperter och djurrättsorganisationer?

I TV-serien "Mannen som talar med hundar", som visas i Sjuan (TV4-gruppen), använder Millan bland annat el- och tagghalsband som är förbjudna i Sverige och Hundpodden Vår Bästa Vän frågar Cesar Millan på vilket sätt han tror att de kan vara till hjälp. 
- De här verktygen finns redan tillgängliga och hundägare vet inte hur man använder de. Jag visar bara hundägare hur de använder dessa, jag säger inte åt hundägare att de ska använda eller köpa produkterna, säger Cesar Millan.

Etologen Ingrid Tapper reagerar på Millans svar och menar att han inte tar avstånd från felaktiga metoder som leder till att hundägare tar efter honom.
- Delar av hans tekniker och metoder tycker jag avspeglar en syn på djur som jag inte alls delar. Nackhåren reser sig när han pratar om stackel- och elhalsband, om han hade haft en tydlig inställning mot dessa halsband så skulle han inte lärt ut hur man använder de, säger Ingrid Tapper.

Djurens Rätt kritiserar Cesar Millans metoder och till Hundpodden Vår Bästa Vän säger de att det är viktigt att hanteringen av djur bygger på aktuell kunskap.
- Stackel och elchocker kan vara rent skadliga och är inget en seriös hundinstruktör sysslar med. Det är viktigt att hanteringen av djur bygger på aktuell kunskap. Vi vet att det är vänligare och mer effektivt att använda sig av positiv förstärkning och att belöna önskade beteenden vid träning och hantering av djur istället för många av de metoder som Ceasar Millan ofta använder, säger Moa Richter Hagert, Kommunikationsansvarig Djurens Rätt.

Media har stor makt och det behövs mer kritiskt tänkande hos de vanliga hundägarna, menar human- och hundpsykologen Anders Hallgren som säger att Cesar Millan framställer sig på ett sätt samtidigt som verkligheten är en annan.
- Folk ser upp till experter men glömmer bort att tänka kritiskt. Cesar Millan arbetar med onödiga metoder och han använder sig av tvång och det som skapar rädsla hos en hund, med modern hundpsykologi kan man ta reda på de bakomliggande orsakerna på t.ex. beteendeproblem.

📞Presskontakt 073-960 42 71

 

📎Facebooksidan ➡️ "Hundpodden Vår Bästa Vän"

📎Instagram ➡️"Hundpodden Vår Bästa Vän"

📎 Twitter ➡️ @HundpoddenVBV